Fizik Terimler Sözlüğü

Fizik Terimler Sözlüğü

KELİME ARA

Yoğunluk

 Malzemelerin, kütlelerinin hacmine oranini veren bir tür özelligi.

Yük eşleşmesi

 Yük direncinin,batarya iç direncine esit olmasi durumuna denir.

Yük korunumu

Izole edilmis bir sistemin toplam yükü korunumludur.

Yüklü

Pozitif veya negatif yüklü olma durumu.

Yük

Birbirleri ile elektriksel etkilesmeyi saglayan nicelik.

Zayıf kuvvet


Beta sönümüne neden olan kuvvet. Bu kuvvet W ve Z0 parçaciklari arasindaki degisimden kaynaklanir. Lepton ve hadronlarin hepsi bu tür kuvvetler etkileşirler.

Zorlama

 Malzemenin, magnetik alandan etkilenerek içindeki magnetik momentlerini dis magnetik alana paralel hale getirmeye zorlanmasi.

x ışını

Yüksek enerjili fotonlar, katot isinlarindan türetilebilir veya atomlardaki elektronlarin üst enerji seviyelerinden daha alt enerji seviyelerine düsmesinden elde edilebilir. X-isinlarinin frekansi mor ötesi ve gamma isinlari arasindadir.

Diyamanyetik maddeler

Bagil manyetik geçirgenlikleri 1’den biraz küçük olan maddelerdir.Manyetik alan siddeti diyamanyetik ortam içinde zayikflar.

Durulma Zamanı

Bkz Gevseme Zamanina

Dinamik

Hareket ile bu hareketi meydana getiren kuvveti birlikte inceleyen mekanigin bölümüdür.

Dinamo

Mekanik enerji yoluyla yüklerin hareket yönüne zit yönde hareket ettirilmesiyle olusturulan düzeneklerdir.

Duran dalga

Tel üzerinde ilerleyen ve uçlardan yansiyan dalgalarin sürekli üst üste binmesiyle olusur.

Dedektörler

Ses üstü dalga alici

Dönüstürgen

Elektriksel bir isareti baska çesit bir isarete çeviren veya bunun tersini yapan düzeneklerdir.örnegin mikrofonlar ve hoparlörler

Devre elemanları

DC ve AC elektrik devrelerinde kullanilan elemanlar pasif ve aktif olarak ikiye ayrilirlar.**Pasif devre elemanlari; enerji ve elktromotor kuvvetleri olmayan ,ancak gerilim uygulandiginda geçen akim sonucunda enerji harcayan veya depolayan elemanlardir.Bunlar direnç,bobin ve kondansatörlerdir.**Aktif devre elemanlari Akümülatör,pil ve jeneratör enerji üreten;amplifikatör ise enerji seviyesini yükselten aktif elemanlara örnek verilebilir.

Dalga biçimi

Akim siddetinin zamanin fonksiyonu olarak çizilmesiyle elde edilen grafiklere alternatif akimin Dalga biçimi denir.Kare dalga,Sinüs dalga ve üçgen dalga biçimleri vardir.Sehir sebeke gerilimi sinüs dalga biçimlidir.

Dogru Akım (DC)

Iletkene uygulanan elektrik alaninin yönü ve siddeti sabit ise yük tasiyicilari iletkenin bir ucundan diger ucuna sabit bir ortalama hizla Bu sekilde olusan akima dogru akim denir.

Denge Şartları


 a)Dis kuvvetlerin bileskesi sifir olmalidir. b)Herhangi bir dönme eksenine göre dis torklarin bileskesi sifir olmalidir
Düzgün dairesel hareket: Sabit bir kuvvet ,büyüklügü degismeyen hiz vektörüne sürekli dik olarak etki ederse, R yariçapli bir çember üzerinde düzgün dönme hareketi yaptirir.Böyle bir harekete düzgün dairesel hareket denir.

Dalgaboyu

Peiyodik bir dalganin tekrarlanan en kisa uzunlugudur. Bu dalganin bir tepesinden dige tepesine olan uzakliktir.

Dalga

Enerjinin bir araci malzeme olmadan bir yerden baska bir yere aktarilmasi.

Duran dalga

Birbirine karsi hareket eden fekanslari ve genlikleri ayni olan iki dalganin yaptigi girisim olayidir. Sonuç dalgasi nodal ve antinodal bölgeler olarak siniflandirilir.

Doyum

Magnetik bir malzemenin magnetizasyonun artik degismedigi bölge

Dalga genligi

Atomik ve alt atomlarin parçaciklarina Schrödinger denkleminin dalga çözümü. Madde-dalga karesi parçacigin karesi parçacigin bulunmasinin olasiligini verir.

Fizik Terimler Sözlüğü Hakkında

Sitemiz iki yıla yakın çalışma ve emek sonucunda ortaya çıkmıştır... Bize öneri-şikayet ve reklam hakkında akademikfikir@gmail.com dan mail gönderebilirsiniz... Sitemizi ziyaret ettiğiniz için Teşekkür Ederiz...

Ödüllü Sorular